Bedoeken

Als uw schilderij ook aan bedoeken toe is.

De noodzaak tot bedoeken is afhankelijk van de staat waarin het schilderij en met name het doek, verkeert. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een scheur of winkelhaak.
In zo'n geval voeren wij de volgende werkzaamheden uit:

1.    Wij halen het doek uit de lijst waarna een grondige inspectie plaatsvindt. Daarbij gaat het niet alleen om de voorstelling maar ook om de achterzijde. Daarbij wordt de staat van het spieraam  tevens onderzocht.
2.    Nu wordt het schilderij van het spieraam gehaald en worden eventuele eerdere restauraties verwijderd zoals stukjes linnen die op scheurtjes zijn geplakt. Ook uitgeharde lijmresten worden verwijderd.
3.    Uiteraard wordt eventueel vuil verwijderd om de situatie goed te kunnen beoordelen maar tevens om te voorkomen dat bij het bedoeken dit niet vermengd wordt met verf, vernis of was.
4.    Vervolgens wordt een nieuw doek op een groter spieraam gespannen en wordt dit strak achter het originele doek aangebracht door middel van een waslaag. Door verwarming worden de doeken aan elkaar bevestigd. Na afkoeling en uitharding worden de samengebrachte doeken uit het grote spieraam losgesneden en weer op het juiste formaat opgespannen. Strak en zonder plooien uiteraard.
5.    Eventueel doorgesijpelde was wordt nu verwijderd en worden de scheurtjes opgevuld.
6.    Het inschilderen van de beschadigde plekken vergt wederom tijd en precisie. Alle aandacht wordt dan ook besteed om kleuren en penseelstreken volledig overeen te laten komen met die van het schilderij.
7.    Tot slot vindt na droging van de verf een laatste inspectie plaats, worden eventueel nog enkele correcties die na droging noodzakelijk blijken uitgevoerd om daarna het schilderij weer in te lijsten.

 

 

 

 

 

 

 

 

­